19.10.2022

Leverantör till karosseribranschen

Finesse Finland Oy i Smedsby (Korsholm) är inriktat på specialprodukter tillverkade av tekniskt gummi och silikon.
FRC FNA skap 2

Till sortimentet hör bl a tätningsprofiler och diverse kundspecifika produkter för karosseribranschen som för övrigt går på högvarv i Österbotten för tillfället. Nejdens aktörer tillverkar årligen hundratals byggnationer för både den inhemska marknaden samt olika exportmarknader till ett sammanlagt värde av över tvåhundra miljoner euro.

- Vi har jobbat inom denna gren i många år och har lång erfarenhet av planering och design av verktyg för extrudering och formgjutning. Våra kunder återfinns både på hemmamarknaden och internationellt. De har mer och mer fått upp ögonen för våra flexibla lösningar och de möjligheter vi erbjuder tack vare vårt globala nätverk av samarbetspartners. Kunderna värdesätter högt att vi är deras enda kontaktpunkt och att vi är de som har huvudansvaret från verktyg till slutprodukt både ur teknisk samt kommersiell  (kontraktsförhandlingar, mm.) synvinkel.

- Alla våra leveranser skräddarsys enligt kundens behov. Tätningsprofiler kan om så önskas levereras färdigt i rätta längder för att underlätta montering samt sänka arbetstiden.

- Förutom att leverera produkter till själva fabrikerna sköter vi också om leveranserna till t ex de servicenätverk och försäljningspunkter som karosseriföretagen har både inom Finland och internationellt.

Tätningsprofiler utgör en viktig del av kvaliteten för en påbyggnad

- Mängden tätningar som behövs till en påbyggnad kan uppgå till över hundra meter och kraven på tätningarna varierar stort beroende på vilken sorts last som skall transporteras. Tätningsprofiler för t ex frysskåp skall klara av stora temperaturskillnader (-20 till +40 celsius) vilket medför speciella krav på valet av råmaterial. Idag tillverkas de flesta tätningar i antingen EPDM eller silikon.

Att hitta rätt direkt kan vara nog så svårt även för de mest erfarna företagen och som många andra har även vi haft fall där det visat sig att t ex råmaterialet som valdes inledningsvis inte varit det rätta utan medfört vissa praktiska komplikationer vid användning. Föråldrade ritningar där toleranserna på t ex godstjocklek inte motsvarar belastningen och användningen av dagens påbyggnader kan ibland också innebära vissa utmaningar.  

- Det är naturligtvis frustrerande för både kunden och oss när en dylik situation inträffar. Det viktigaste för oss är dock att i alla situationer ta ansvar för vår produkter och deras kvalitet samt att slutligen nå det mål som våra kunder satt upp. Det bygger förtroende att även i problematiska situationer alltid vara tillgänglig och se till att man håller det man lovat.

Lagerföring och leveranstider

- Det förändrade världsläget gör att allt fler kunder idag väljer att teckna årsavtal med oss. Detta är främst för att inte utsättas för oväntade leveransförseningar, men även för att kunna utnyttja möjligheten att mellanlagra sina produkter i våra utrymmen här i Smedsby. På detta vis kan vi alltid leverera ”on spot” enligt kundernas produktionsbehov och de behöver ej heller investera i egna stora lager pga oro för att någon produkt oväntat skulle ta slut.

- För oss innebär det en betydande fördel att kunna planera tillverkningen på lång sikt samt kostnadsfördelar i o m att råmaterial kan köpas in i större mängder. Även den relativa fraktkostnaden från fabrik till vårt lager eller slutkund sjunker markant då leveransmängden många gånger ökar från några enstaka lastpallar till fulla kontainers.

Fördomsfri produktutveckling och flera produktionslinjer

-I de flesta fall så kommer grundidén till en ny produkt från slutanvändaren. För att uppnå bästa möjliga slutresultat är vi dock måna om att bli involverade i ett så tidigt skede som möjligt eftersom vi då kan kombinera egen kunskap och specialkompetens med kundens dito.

- För oss så spelar inte projektets storlek så stor roll och vi tackar inte automatiskt nej till någon förfrågan utan att först sätta oss ordentligt in i saken. Vi räknar med att ifall vi framgångsrikt kan leverera mindre projekt så växer också möjligheten att få ta del av större projekt. Ingen kund skall känna sig avskräckt från att kontakta oss oberoende av storleken på sitt projekt. Vi är lätta att nå och tar oss tid att diskutera med alla.  

-Kostnaden för att ta fram en produkt varierar stort beroende på material och komplexitet samt även på fabrikens användningsgrad vid tiden för en beställning. En tätningsprofil extruderad i silikon för en släpvagn med frysskåp och öppningsbar sida ställer jämförelsevis höga krav på själva tillverkningsprocessen jämfört med t ex en formgjuten gummibuffert för montering bakpå släpvagnen och vars enda uppgift är att skydda konstruktionen vid anläggning till lastbrygga.  

-Detta har vi löst genom att använda oss av produktionslinjer både i Europa och Asien. Tillgången till flera produktionslinjer ger oss möjligheten att alltid välja det mest konkurrenskraftiga alternativet. Dessutom har våra samarbetspartners olika expertis där någon är inriktad på extrudering och andra på formgjutning. Detta ger oss en trygghet i att de produkter vi beställer uppfyller både våra kunders samt våra egna kvalitetskrav.